Klippkurs och utställning i Rättvik

 
div64[1].gif
 
Helgen den 21-22 augusti var vi ett gäng från Gävleborg och Dalarna som samlades till klippkurs för Dorota Gustafsson i Östbjörka bystuga och utställning på Nedansiljans SBK's inofficiella utställning.

 

Gänget samlat för fotografering vid Nedansiljans SBK's utställning.
Från vänster, Ulrika Eliasson/Hesiodos Utopia Bella (BIM), Lisbeth Slott/Klofnor's Lucia (BIR BIG 3), Lena Lundin Hedberg/Bryonys Bacio och Mc Bin's Ice-cream, Carin Andersson/Tomwid Delle Tre T (BIM), Ewa Hellsén/Hunky-Dory Bellissima Dolcissima, Monica Hjelm/Hesiodos Thelma Bella, Diana och Bryonys Alicia Un Segno Dell Cielo, Kici Lindgren/Hesiodos Theofild Di Kevin, längst ut till höger syns BIR BIG BIS 2- valpen Teo (Arteo-Amabile) och hans matte Anne-Marie Andersson. Hesiodos kennel blev BIS 2-uppfödargrupp, tre valpar deltog.

Lördagen började kl 11 med fika till Dorotas film om mentaltest, man fick se hur det går till och vad man faktiskt utsätter sin hund för. Man bör fundera mer än en gång på VARFÖR man vill göra ett MH-test på sin hund. Det var en intressant film; jag har själv tänkt göra ett MH-test på min hund när han blir 1½-2 år (han är 7 mån nu) och jag hade inte en aning om hur det går till och vad som händer under testet. Man fick sig en funderare.
Efter filmen gick vi igenom hundens anatomi i stora drag, för att kunna se hur vi ska korrigera våra hundars brister och ta fram dess förtjänster. Det var svårare!
Efter genom-gången och lite prat runt detta så gick vi ut och tittade på varje hund. Först fick föraren själv springa med den så vi andra fick se den bakifrån, framifrån och från sidan och så fick vi tycka till om hur den rörde sig och hur den bör klippas, sen fick någon annan springa med hunden så att föraren också fick se hur den rör sig.
Efter detta var vi bra hungriga! Medan vi väntade på lunchen lekte några hundar, speciellt valparna Theo och Teo, några tog en promenad med sina hundar och ytterligare några passade på att vila. Vi människor stod eller satt mest och pratade.

 

När lunchen serverads lät vi oss väldigt väl smaka av den goda salladen, bröden och frukten. Även getingarna tyckte det var en delikat måltid och ville också vara med och dela på den! Alla blev mätta och belåtna, även getingarna.
Efter maten skulle vi upp till bevis. Teori skulle bli praktik. Fram med alla klippgrejor. Dorota började med att visa sina saker och berätta om sin erfarenhet av dem, och vilka man kan tänkas behöva när man har EN hund att klippa. Hon som klipper många andra hundar än bara sina egna hade ju en hel arsenal med utrustning!
En liten sax med trubbig spets till tassarna, en med långa skänklar till kroppen (ryggen, sidorna) och en med halvlånga skänklar till det som den långa blir för stor för(!), benen t ex. En maskin kan vara bra att ha om man behöver klippa ner hunden helt, eller om man är lite lat och inte vill ha sax, och några skär till den. Ett 13 mm är bra, det tar bara ca en månad att få hunden i utställningsskick med det, ett med ett par tre mm om man ska klippa ner en mycket tovig päls. Tovskär att ta bort tovor med, som ska användas med försiktighet då den ofta är vass och otäck, men väldigt bra rätt använd, och/eller en pudelkam (stor glestandad kam) och en kam med tätare tänder att kamma ut lös underull med, och att reda ut tovor med. Öronrens att rengöra öronen med emellanåt för att förebygga öroninflammationer.

Egen erfarenhet av klippkursen säger mig att man även bör införskaffa sig en flaska blodstopp… Och efter veckans hundkurs här hemma på bruks, även kortisontabletter för ev. geting-stick, eller ormbett… det var en hund som blivit rejält biten av många getingar.

Det var meningen att vi själva skulle klippa våra hundar, men i sanningens namn så var det nog Dorota som klippte mest… Alla ville ha proffsets hjälp att forma huvudet och halsen, det är väl det som är svårast och som syns mest om man misslyckas.
Själv fick jag mig en "åthutning" att jag klippt för mycket på min hunds nos. Han har lite lång nos och ska ha mycket päls kvar för att få fram det runda lagottohuvudet. Anledningen till att jag klipper mycket på nosen är att jag vill se ögonen… Jag klipper fram ögonen. Under utställnings-säsongen får jag blunda för det.
För varje hund som blev färdig var det dags för ytterligare en uppvisning. Nu för att se om klippningen lyckats. Och det hade den i samtliga fall!
Vi var klara först framåt sju på kvällen, och bestämde att vi skulle ses på Strandresturangen kl 20.30 för gemensam måltid.

 

 

Vi som kom långväga ifrån hade hyrt stugor på Siljansbadets camping, så vi hade promenadavstånd. Det var en härlig kväll med mycket "skvaller", nyheter och allehanda skitprat, ni vet hur det kan låta när en skock fruntimmer träffas och släpper loss! Det var en karl med, men han satt på ena kanten, så han blev nog lite förskonad tack vare det. Han la' sig i lite…
En kvällspromenad med hundarna och så var det läggdags. Vi skulle ju på utställning med våra nyklippta vackra hundar nästa dag.........
Söndagen började lugnt. Sovmorgon och ingen stress. Det var många hundar före innan lagotton skulle upp, så vi behövde inte vara på plats förrän strax innan "vaccinationskollarna" skulle packa ihop. Ändå fick vi sitta och vänta ett par timmar.
Det blev grupp-fotografering, shopping i utställningens enda stånd och mera snack. När det närmade sig kom nerverna! I alla fall jag blir nervös. Det är spännande, hur ska det gå?! Det var fyra valpar som skulle ställas, två hanar och två tikar.

 


Arteo-Amabile (Teo) e: Dalceo u: Scheffelfältets Ilona Interessante, BIR BIG BIS 2,
äg. Anne-Marie Andersson, Voxnabruk

 

I vuxna klassen var det en hane och sex tikar och sedan en uppfödargrupp från Hesiodos, med tre av valparna. Bland valparna blev 7 mån. hanen Arteo-Amabile (Teo) e: Dalceo u: Scheffelfältets Ilona Interessante, BIR BIG BIS 2, äg. Anne-Marie Andersson, Voxnabruk, och Hesiodos Utopia Bella e: Bill Delle Farnie u: Hesiodos Pascale Belle, blev BIM, äg. Ulrika Eliasson, Storvik.

Bland de vuxna blev 2½ åriga tiken Klofnor's Lucia e: SUCH Lägdens Chokolatedrink u: Shibumi's Rise'n shine BIR BIG 3, äg. Lisbeth Slott, Borlänge och Tomvid Delle Tre T e: CH Wid Delle Farnie u: Tina, blev BIM, äg. Carina Andersson, Hofors. Uppfödargruppen från Hesiodos slutade som BIS 2.
Man kan väl säga att det var en mycket lyckad dag, för undertecknad och några fler!

Jag hoppas att vi kan göra den här helgen med "lagottomys" på lördagen och utställning på Nedan-siljans SBK på söndagen till en tradition och att det kommer fler lagotto från GävleDala-området nästa år! Nu väntar nya varv i utställnings-ringarna, närmast i Högbo Bruk den 5 sept.

Vi syns väl då!
Anne-Marie Andersson, Voxnabruk, Hälsingland


Webdesign Dorota Gustafsson        Ses bäst i MSIE 1024x768              Copyright © Hesiodos