Klippkurs
Äntligen hade det
blivit dags för oss, Ia med matte, husse och lillmatte att få gå
en klippkurs hos Dorota. Det var verkligen efterlängtat för oss,
för vi hade haft klippförbud i flera veckor, och Ia såg ut som en
risbuske (men en väldigt söt sådan). Så den 3 februari i ottan
stuvade vi in oss i bilen och for i väg till Svenska Hundklubbens
klubbstuga i Torshälla. Samtidigt som vi, anlände en annan bil med
två lagottisar i. Självklart lät vi Ia hälsa på dessa hundar, och
fastän hon uppträdde som det anstår en liten valp som hälsar på
äldre hundar blev hon rejält avsnäst, och jag hann tänka, vad är
det där för otrevliga hundar. Men det visade sig vara Ias mamma
Passi och mormor Graziella. (Släkten är värst) Förutom Ia, Passi
och Graziella var även Kevin, Freja och Basta med mattar med på
kursen.
Åsa visar
Ia
mamma
Passi
mormor Graziella
Vi började med att
lyssna på Dorota som berättade och visade bilder på hur en lagotto
ska se ut. Efter lite förmiddagsfika gick vi ut på Apellplanen och
lät våra hundar gå runt så vi skulle se hur de såg ut, och var och
hur de måste klippas. Sedan var det dags för själva klippandet. Vi
blev så lyckligt lottade för Dorota valde att använda Ia att visa
varje moment på innan vi själva fick försöka. Detta gav ju oss den
stora fördelen att i alla fall ena halvan av Ia är korrekt klippt,
(och vi var mycket noga med att visa upp Dorotas sida för domaren
när vi var på utställning några veckor senare). Dorota hade ju
uppmanat oss att kamma ut alla tovor i pälsen innan vi kom till
kursen, och det hade vi självklart gjort. Trodde vi. När vi
började klippa visade det sig att pälsen var full med tovor. Att
det kan finnas så mycket tovor på en så liten hund som inte märks,
det trodde jag aldrig.

När
vi kommit så långt att vi började skymta en lagotto under
risbusken var det dags för lunch. Dorota hade varit förutseende
och tagit med rostbiff och potatissallad, så det gick fort och
enkelt att laga lunchen. För oss som är förstagångshundägare var
det väldigt lärorikt att äta lunch tillsammans med en massa
erfarna hundägare. Ja inte för att erfarna hundägare äter på något
speciellt sätt utan för att det självklara samtalsämnet över
lunchen var hundar i allmänhet och lagotto i synnerhet.

|

|
|
Efter lunchen
fortsatte Dorota att steg för steg visa hur man klipper sin
lagotto, och när vi kommit fram till eftermiddagskaffet hade vi
lyckats åstadkomma sex välklippta och fina lagottisar, allt under
Dorotas erfarna ledning. Och det hade ju inte varit så svårt att
få våra hundar så fina. Men på vägen hem började vi fundera. Hur
var det nu man gjorde, skulle man klippa ryggen bakifrån och fram,
eller var det tvärt om? Och hur kort skulle pälsen på öronen vara?
Det hade varit så lätt att klippa under handledning, men nästa
gång ska vi göra det själva. Hur ska det gå? Men då fick jag en
idé. Kevin hade ju haft med sig både matte och lillmatte till
kursen. Att matte kunde klippa såg vi, så det var ju lillmatte som
skulle lära sig. Så kanske vi också kan göra. Till nästa klippkurs
anmäler vi lillmatte. Vi säger att hon också vill lära sig klippa,
men att vi måste följa med som chaufför och medhjälpare, och vips
så får vi gå kursen en gång till. Pelle
|