Italien 24/10-2003

 
div64[1].gif
Text © Dorota Gustafsson Foto © Studio Fotografica Ravenna 

Till min stora lycka så fick jag möjligheten att följa med Elisabeth Scheffel till Lagottons hemland. Elisabeth har besökt Italien flera gånger och har samarbete med flera italienska uppfödare.
Hon informerade mig om att Club Italiano Lagotto skulle ha 15 års jubileum med bl. a en konferens där man diskuterade ett slutlig godkännande av rasen. Detta innebär att Lagotto från detta godkännande får erövra Cacib på internationella utställningar. Man skulle diskutera dagsläget för rasen angående sjukdomar, rasstandard, klippning och Lagotto som tryffel hund.

Min resa startade kl. 10.00 från Kvicksund. Efter en resa på ca fem timar var jag framme i Kungsbacka hos Elisabeth. Vi stuvade in all packning och våra hundar och styrde mot Malmö. Resan gick över Öresundsbron och genom Danmark. Vi hade tyvärr inte så bra resväder - i nordtyskland var det blixthalka! Framåt morgonen var vi i sydtyskland där vi rastade hundar och åt frukost.

Efter ytterligare en dags resa var vi framme i Bagnara di Romagna. Vi anlände natten till torsdag vid ca 24-tiden. Så dags var det inte så lätt att hitta ett hotell eller ens ett rum. Så vi fann lösningen genom att sova i bilen till kl. 6.00… Då var det dags att fixa klädbyte och frukost. Den italienska frukosten bestod av kaffe och munk.

Dr. Hans W. Muller och Dr. Giovanni Morsiani  och några andra som jag inte har nanm på
Dr. Giovanni Morsiani
r.talien.konf.6.jpg
 

 

Dr. Giovanni Morsiani hälsade alla välkomna. Han pratade om rasens päls och färger, och lämnade därefter ordet till FCI president dr. Hans W. Muller, som visade mycket stort intresse för rasen.Gilberto Grandi pratade om Lagottos korrekta presentation av päls och typ. Här visades flera hundar och man klippte hund under tiden. Alla hade möjlighet att ställa frågor och diskussion blev livlig. Man vill poängtera att Lagotto är en arbetande hund. Pälsen ska vara ca. 4 cm till utställning med längre päls på huvudet. Pälsen på huvudet växer långsamt så den rakas aldrig ner. Lagotto får absolut inte ge utryck av en Bischon frisé, det uttrycket är diskvalificerande. Rustik betyder inte smutsig misskött päls. Ögonen ska synas. Man klipper valppälsen vid 4-5 mån "kort" beroende på årstid. En lagotto päls växer ca. 1 - 1,5 cm i månaden.
   
En lagotto som är nybadad och ska klippas  
Denna hund visades och alla var eniga om att en lagotto inte trivs med att vara  klippt så mycket

                                                                                                                                               Här är samma hund färdigklippt

 

Dr. Ferdinando Bassi pratade om Lagottos sjukdomar. Ferdinando Bassi - som är veterinär - rapporterade att man har ett stort mörker tal angående höftledsdysplasi. Italienska Lagottoklubben har beslutat att för att lagotto ska kunna bli Champion kräver man nu känd hd status. Detta för att stimulera till att fler röntgar sina hundar. Man strävar också efter känd hd-status på alla avelsdjur.
Angående neurologiska problem rapporteras från uppfödarna att man endast haft några enstaka fall under en period av tio år. Man har inga öron problem. Man har inga hjärt problem. Man har inga päls problem med kala fläckar på hundarna. Man accepterar inga aggressiva hundar.
Bassi poängterade att utan uppfödarnas uppriktighet är det inte möjligt att komma till rätta med problemen. Han berömde uppfödarna, för varje gång ett problem uppstod så har man diskuterat och alla har svarat på problemen direkt.
Dr. Ferdinando Bassi

 

Vi serverades så en uppskattad lunch. I pausen fick vi möjlighet att diskutera vad vi hört och knyta nya kontakter.
Lite trist var att vi fick frågan var den Svenska klubbordföranden var någonstans, och vi kunde inte svara. Man undrade om Svenska Lagotto Romagnoloklubben inte var intresserad av vad hemlandet diskuterar kring rasen och dess framtid. Särskild när rasen har blivit så populär i Sverige.
Vi hade med oss stamboken som Anna Pettersson tagit fram över svenskregistrerade lagotto för åren 1995 - 2002. Italienska Lagottoklubben fick ett ex av stamboken i gåva, vilket var mycket uppskattat.

Efter pausen visades en film från tryffelsök, och Paolo Alessandrini pratade om Lagottos funktion som arbetande hund. Det var mycket intressant information om olika sett att arbeta, man kan jämföra med vår bedömning av en sökhund.

r.talien.konf.9.jpg 

Dagen avslutades med en gemensam middag där man är social och har det trevligt. Vi var mycket trötta efter vår resa och bröt upp tidigt för att sova. Vi hade bokat rum på Valpiana i Brisigella där söndagens tryffelsök arrangerades.

 

 

 


 


Webdesign Dorota Gustafsson        Ses bäst i MSIE 1024x768              Copyright © Hesiodos   Anitas grafik