Världsutställning i Dortmund 2003

 
div64[1].gif
 

Denna världsutställning skulle bli den andra jag skulle åka till. Sist så blev min resa inte så lång. Det var till Danmark och jag och min dotter, som var 15 år reste med en mycket bra arrangerad bussresa, och inga hundar var med då.
Nu skulle vi ha med två Lagotto av egen uppfödning, ett syskonpar.

Resan planerades i mycket god tid, dvs ca 1 år innan. Passi och Tristan skulle rabiesvaccineras två gånger, och sedan måste man ju vänta på att kunna göra en blod analys för att se om de har bildat antikroppar. Ja, allt gick bra.
Under tiden så anmäldes båda redan i januari.
När alla papper var klara, tyckte min man Björn att det skulle vara mycket trevligt att passa på att resa lite tidigare, först till Holland och sedan till Dortmund.
Hela resan såg dock ut att sluta i ett fiasko på grund av kommunals strejk Jag fick inte ta semester.. Nåväl, jag har jobbarkompisar som ställde upp.

Dagen innan var allt packat, och vi startade tisdagen den 27 maj.
Vi stannade till i Helsingborg och hälsade på en god vän och en av mina Hoffe tikar som bor där. Vilken lycka att träffas och prata en stund, hoffen har jag inte träffat på 1 år.
Dag två blev en längre etapp som slutade i sen kväll i Holland. Vi hittade en underbart hotell i Assen. Jag kan bara konstatera att även Holland har en bra inställning till turister med hund. Vi var varmt välkomna på hotellet och i närheten fanns fina stigar att promenera på.
Dag tre så tittade vi på den berömda roadracing banan i Assen.
På kvällen var vi i Dortmund, och där hittade vi ett litet hotell ca 3 mil från utställningsplatsen.
Våra hundar har varit fantastiska på alla nya ställen.

Jag fick info om att vi skulle infinna oss tidigt på utställnings dagen på grund av att det var svårt att få parkering. Inget problem, vi hittade en bra parkering direkt. Om detta beror på tur kan jag inte säga...

 


Hotellet i Assen.


Jag tyckte att det var lite rörigt att hitta till ringen för Lagotto, men blev mycket glad att alla golven i ringarna var belagda med en bra matta. Inga hundar som halkade där. Kan detta vara något för SKK att tänka på?.
Domaren som var en Lagotto specialist, Giovanni Morsiani var en mycket säker i sin bedömning. Han dömde alla hundar med säkerhet och snabbhet och alla hundar som placerade sig fick en öppen kritik som var uppskattad.
Jag som bara har sett lagotto i våra utställningsringar, tyckte att de Italienska hundarna var genomgående välbyggda och trevliga i ringen. Till min glädje var det ingen hund som backade eller gjorde utfall mot domaren.
Hundarna var pälsade och en och annan hade lite mycket päls. Det fanns hundar som var nästan helt nerklippta.
Om jag jämför med svenska hundar så är vi lite väl glada i att klippa våra Lagotto kort, vilket inte är så fint alla gånger. Lagom är bäst.
Har lyssnar på kommentarer ang. Italienska hundar och deras pälsar, och funderat på om vi har rätt att kritisera deras klippning och val av pälslängd!?, kan det inte vara så att det är vi som ska lära oss. Lagotto är en Italiensk ras och Italienare kan säkert sin ras. En fundering bara?.


 

Hur gick för mina hundar då?, de fick exellent i kritiken båda två, och jag var glad att de fick denna fina bedömning. Inte hade jag väntat annat i den konkurrans som var, många av de hundar som visades var av exellent kvalité och alla kan tyvärr inte placeras. Tittar man på resultaten så finns de svenska hundarna i toppen av listorna.
När bedömingen var klar så samlades vi alla för ett grupp foto.

Jag och Björn startade vår resa hem, och passade på att bo en natt till på ett av de Tyska gasthaus som ligger en bit från autoban och bjuder på underbar natur och god mat.
När vi kom hem kunde vi bara konstatera att vi har haft en underbar resa, och en fin upplevelse av mat och natur.

Jag kan varmt rekommendera; passa på och se och njut av en resa!. Det kan bli mera än en världsutställning.

Dorota Gustafsson

 
div64[1].gif
 

Här presenteras vinnarna i de olika klasserna,

Domare var Dr. Giovanni Morsiani Italien

ww-03bir.jpg 

Domitilla Delle Farnie  Cert BIR WW-03


Bästa hanvalp
Scheffelfältets Wictor Vegeto 1:a HP

Bästa tikvalp
Scheffelfältets Wania Vezzosa 1:a HP

Junior kl hane
Scheffelfältets Don Dinamico 1:a junkl JWW-03 3:a bästa hane

Junior kl Tik
Nancy Del Genestreto 1:a junkl JWW-03

CH hane
Dex Delle Farnie 1:a chkl 1:a bhkl Bim WW-03

Ökl hane
Scheffelfältets Wictor Vistoso 1:a ökl 2:a bhkl Cert

CH tik
Tretmysiafarnia 1:a chkl 2:a btkl

Ökl tik
Domitilla Delle Farnie 1:a ökl 1:a btkl Cert BIR WW-03

 

bim-bir.jpg

bir bim03.jpg

chkl-tikar.jpg

chkl.jpg

comes cordis allegro.jpg

elisabeth.jpg

dex delle farnie.jpg

domitilla delle farnie.jpg

elliot della cascinetta.jpg

junkl.jpg

lapinlumon adamante.jpg

wictor och bim.jpg

 
div64[1].gif
 
 
 
 
 
 

text och bild © Dorota Gustafsson